Cat valoreaza educatia ta PENTRU TINE?

O problema cu care se confrunta oricine care aplica in strainatate la facultate este pretul studiilor. Asta se datoreaza, poate, si faptului ca noi in Romania nu suntem obisnuiti sa dam sume semnificative de bani pe educatie. Asta ar putea fi chiar un motiv pentru care universitatile noastre sunt la standarde atat de scazute in momentul de fata, insa acesta nu e scopul acestui blog post.

Scopul este sa pun o intrebare: Cat valoreaza o educatie de calitate pentru voi? Intrebarea nu e simpla. Conform principiul cererii si ofertei, educatia valoreaza exact atat cat e dispus cineva sa plateasca. Educatia mea la Harvard valoreaza $52,000/an tocmai pentru ca exista (destule) persoane dispuse sa plateasca atat. Eu personal nu as fi dispus sa platesc $52,000/an pentru educatia mea. Motivul principal e ca nu ii am, si consider ca o educatie la Harvard nu merita un imprumut de $200,000 (considerand ca traim intr-o lume fara dobanzi). Si atunci se impune intrebarea: Cam cat as fi dispus sa imprumut pentru a urma studiile la Harvard? Consider ca asta e adevarata valoare a educatiei mele pentru mine. Raspunsul depinde de la persoana la persoana, si ia in cosiderare atat pretul pe care il pune fiecare pe educatie, taria cu care vrea sa studieze la o anumita universitate si meseria pe care vrea sa o urmeze apoi (eu n-as fi dispus sa imprumut prea mult, din simplul motiv ca in viata academica pe care eu vreau sa o am nu voi avea un salariu prea mare, indiferent unde fac facultatea).

Trebuie sa incetam sa mai privim educatia de calitate (la nivel de universitate si post-universitate) ca pe un drept. Nu e un drept; e mai degraba o investitie in viitorul tau. Decizia de a investi depinde (ca in cazul oricarei alte investitii) de situatia ta financiara curenta, de probabilitatea de a castiga din aceasta investie si de marimea castigului versus marimea investitiei. Trebuie sa avansam de la situatia in care ne gasim acum, in care o masina noua si un telefon mobil de $1000 sunt considerate investitii bune, dar o educatie de $25,000 nu.

In curand un articol despre studiile in SUA, despre cum se pot evita taxele ridicol de mari (comparate cu veniturile din Romania), si spre ce universitati trebuie sa te orientezi pentru asta. Stay tuned!

S. Andrei Anghel
La momentul publicarii acestui articol (14 noiembrie 2010) – student anul 3, Universitatea Harvard, specializarea Biologie Moleculara si Celulara. Coordonator proiect “Mentorat pentru elevii de liceu”, LSRS)

This entry was posted in costuri. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cat valoreaza educatia ta PENTRU TINE?

  1. Perfect adevarat! Eu una chiar cred ca educatia la facultati de elita din SUA valoreaza 52,000$ (se ajunge la cifra asta in multe alte locuri, nu numai la Harvard!).

    Cand aplicati in strainatate ganditi-va ca de multe ori va trebui sa faceti totusi un efort material ca sa mergeti acolo. Ganditi-va foarte bine cat ati fi dispusi si cat va puteti permite sa platiti (eventual cu ceva sacrificii realiste ca sa mergeti la studii in strainatate). Nu uitati ca si in Romania exista ceva costuri asociate cu mersul la facultate – cazare, masa, drumuri acasa, de multe ori din nefericire spagi la profesori etc. Din nou o aproximatie foarte grosolana, aceste costuri duc cam la 1500$ pe an (nu includ aici spagile pentru ca nu am nici cea mai vaga idee despre ordinul lor exact de marime, dar suma s-ar dubla cel putin – ca sa vorbim in medie). Cam cat ati fi dispusi sa platiti PESTE ACEASTA SUMA PE CARE ORICUM ATI PLATI-O SI IN TARA ca sa mergeti la facultate in strainatate? In general, cu cat considerati ca facultatea e mai buna, cu atat ar trebui sa fiti dispusi sa platiti mai mult ca sa mergeti acolo!

  2. Pingback: Finantarea studiilor in SUA la nivel de facultate | Mentorat LSRS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *